Boka tid hos oss

Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig inom kort. Du kan även ringa 031-724 93 90.

Jag godkänner att MOD KBT AB hanterar mina personuppgifter i enlighet med deras integritetspolicy.

Sömnproblem & insomni

Har du svårt att somna, vaknar många gånger under natten eller tidigt på morgonen? Det är varken ovanligt eller farligt att sova för lite någon natt då och då, men om sömnproblemen pågår större delen av nätterna under en månad kan det röra sig om sömnstörning, insomni.

Upplever du att du sover för lite och är orolig för din sömn? Sömnstörning eller insomni innebär omfattande sömnproblem som kan yttra sig genom att ha svårt att somna, vakna många gånger under natten eller vakna alldeles för tidigt. Om detta händer någon natt då och då är det helt normalt och tillfälliga sömnproblem drabbar många i samband med stress eller olika typer av kriser. För vissa blir sömnproblemen däremot mer långvariga eller kroniska och om du har problem med sömnen de flesta nätter under minst en månads tid lider du troligtvis av insomni. Då kan du behöva ta hjälp av en psykolog för att bli av med dina sömnproblem.

Symtom vid sömnstörning

  • Svårigheter att somna, ofta med en insomningstid på mer än 30 minuter
  • Avbruten sömn och uppvaknande under natten
  • För tidigt uppvaknande eller total sömntid på mindre än 6 timmar
  • Trötthet och sömnighet under dagtid
  • Lättretlighet
  • Problem med minnet
  • Koncentrationssvårigheter

Att ha sömnsvårigheter kan även vara symtom på andra tillstånd som exempelvis depression och stressrelaterad problematik. Det är också vanligt att man ligger vaken på grund av oro och ångest.

Behandling vid sömnproblem

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv behandling mot insomni, som till skillnad från viss medicinsk behandling inte ger några bieffekter. I behandlingen får du hjälp av din psykolog att förbättra din sömn och sömnkvalitet. Behandlingen ger dig en ökad kunskap om sömn och sömnproblem och ni kommer bland annat arbeta med sömnvanor och sömnhygien, avslappningstekniker samt med strategier för att hantera tankar, oro och stress.

Boka tid hos oss

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig inom kort.