Boka tid hos oss

Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig inom kort. Du kan även ringa 076-027 11 97.

Observera att terapi för barn/ungdomar samt parterapi endast går att boka via formuläret nedan eller telefon.

Jag godkänner att MOD KBT AB hanterar mina personuppgifter i enlighet med deras integritetspolicy.

Social ångest

Känner du starkt obehag i eller inför sociala situationer och är rädd för att bli granskad och visa dig nervös? Leder rädslan till att du helst undviker vissa sociala situationer? Då kan det handla om social fobi eller social ångest.

De allra flesta kan bli nervösa inför att prata inför en grupp människor och det är vanligt att känna sig blyg och osäker i nya sociala situationer. Om nervositeten och osäkerheten däremot går över i en stark rädsla för att bli granskad, göra bort sig eller tappa kontrollen kan det handla om social fobi eller social ångest. Social fobi är vanligt och drabbar omkring 15% av befolkningen. En person med social fobi får starka ångestsymtom inför och under de fruktade sociala situationerna. Våra psykologer på MOD KBT har stor erfarenhet av att behandla social fobi.

Hör vår legitimerade psykolog och psykoterapeut Anna Malmström berätta mer om vad social ångest är och när det är dags att söka hjälp;

Vanliga symtom vid social ångest

  • Rodnad
  • Darrningar
  • Hög puls
  • Svettningar eller värmevallningar
  • Yrsel
  • Skakningar
  • Muntorrhet

Många är oroliga för att andra ska se och döma nervositeten och symtomen. Det är vanligt att tänka tankar som ”Jag kommer att göra bort mig”, ”Andra kommer se att jag är nervös”. Ofta leder rädslan och obehaget till att man vill undvika eller fly från de fruktade situationerna för att minska risken att skämma ut sig. Undvikandet kan göra att man slutar delta i sociala aktiviteter och blir mer ensam och isolerad.

För att hantera vissa sociala situationer är det också vanligt att man gör vissa handlingar för att öka en känsla av trygghet och kontroll. Det kan exempelvis handla om att repetera det man ska säga tyst för sig själv, prata snabbt, undvika att titta andra människor i ögonen eller försöka dölja rodnad.

Social fobi kan vara generaliserad vilket innebär att man fruktar de allra flesta sociala situationer. Om det istället endast är vissa specifika situationer som aktiverar den starka rädslan benämns det som specifik social fobi.

Behandling vid social fobi

Kognitiv beteendeterapi, KBT, är en effektiv metod för att behandla social fobi. Terapiformen har omfattande forskningsstöd och rekommenderas av SBU. Under behandlingen identifierar psykolog och klient tillsammans tankar och beteenden som ligger bakom problematiken och som får den att fortgå. Man får prova nya verktyg och strategier för att hantera och tolka sociala situationer. Psykologen hjälper även klienten att utmana sig och träna på svåra situationer i små steg, vilket kallas exponering.

Om du inte känner igen dig i beskrivningen av social fobi men upplever problem med ångest kan du läsa mer om ångest här.

Boka tid hos oss

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig inom kort.