Välkommen till MOD KBT!

För bokning av tid kan du boka online i vår kalender. Du kan också ringa oss om du har frågor på vår telefontid alla vardagar mellan 9:00-9:30 (076-027 11 97) och övrig tid går det bra att skicka sms.
Vill du att vi ringer upp dig, eller vill du boka via mailkontakt, vänligen fyll i bokningsformuläret nedan så hör vi av oss till dig inom 24 tim. För bokning av barn-/ungdomsterapi vill vi gärna att ni först kontaktar oss via formuläret för konsultation. Välkommen

eller

Jag godkänner att MOD KBT AB hanterar mina personuppgifter i enlighet med deras integritetspolicy.

Familjerådgivning Göteborg

Familjerådgivning handlar om att få stöd och hjälp att hantera konflikter eller svårigheter som kan uppstå inom familjen. Det är vanligt att familjer går igenom tuffa perioder, oavsett om det handlar om kommunikationsproblem, uppfostringsfrågor, konflikter mellan föräldrar eller tonåringar, eller något annat som påverkar familjedynamiken. Genom rådgivning kan familjemedlemmar få hjälp att förstå varandra bättre, hitta lösningar på problemen och stärka sina relationer.

När en familj söker hjälp för att hantera en svår situation, är målet inte bara att lösa det aktuella problemet utan att bygga en grund för långsiktiga och hållbara förändringar. Familjerådgivning innebär att arbeta tillsammans med en professionell rådgivare som hjälper till att skapa en trygg miljö där alla kan uttrycka sina känslor och behov. Det handlar om att hitta nya sätt att hantera konflikter, kommunicera bättre och stärka relationerna mellan alla familjemedlemmar.

Välkommen till MOD KBT för familjerådgivning i Göteborg!

När bör man söka familjerådgivning?

Det finns flera situationer där familjerådgivning kan vara till hjälp. Vanligtvis söker familjer hjälp när de står inför problem som känns svåra att lösa på egen hand. Det kan vara problem med att kommunicera effektivt, känslomässig distans, föräldra-barn-konflikter eller svårigheter som kommer av stora förändringar, som en separation eller dödsfall i familjen.

Om du känner att ni i familjen ofta fastnar i gamla mönster eller inte lyckas lösa konflikter på ett konstruktivt sätt, kan familjerådgivning vara ett bra alternativ. Även om det inte finns ett uppenbart ”stort” problem kan familjerådgivning hjälpa till att stärka banden och förbättra kommunikationen i familjen.

Här är några vanliga tecken på att ni behöver hjälp:

  • Kommunikationen fungerar inte längre: Om samtalen ofta leder till bråk eller missförstånd, kan det vara ett tecken på att ni behöver hjälp att hitta nya sätt att prata med varandra.
  • Stora förändringar i familjen: Vid en separation, dödsfall eller annan stor livsförändring kan det vara svårt att hitta en balans i familjelivet. Familjerådgivning kan hjälpa er att bearbeta dessa förändringar tillsammans.
  • Konflikter blir mer intensiva: Om konflikterna i familjen blir mer frekventa eller svårare att hantera på egen hand, kan det vara dags att söka hjälp för att få stöd i att lösa problemen.
  • Ni inte längre känner er nära varandra: När relationerna mellan familjemedlemmarna börjar kännas distanserade eller kallare kan rådgivning vara ett sätt att återuppbygga banden och hitta tillbaka till varandra.

Vad kan man förvänta sig av familjerådgivning?

I familjerådgivning träffar hela familjen eller en del av familjen en terapeut eller rådgivare. Behandlingen kan variera beroende på situation och familjens behov. Ibland innebär det att alla familjemedlemmar träffas för gemensamma samtal, medan det i andra fall handlar om att jobba mer individuellt med de som är mest berörda av situationen.

Föräldrar kan behöva delta i hela processen, men ibland är det också möjligt att endast en eller några familjemedlemmar träffar terapeuten. Ofta börjar man med ett inledande samtal för att kartlägga familjens situation, och därefter sätts en plan upp för hur behandlingen ska fortlöpa. Under sessions mötena får familjen hjälp att identifiera vad som ligger bakom konflikterna och hitta konkreta verktyg för att förbättra situationen.

Fördelar med familjerådgivning

En av de största fördelarna med familjerådgivning är att den kan hjälpa familjer att hitta nya sätt att kommunicera. Ofta är det gamla mönster i kommunikationen som leder till missförstånd och konflikter. Familjerådgivning ger familjemedlemmar verktyg för att uttrycka sina behov på ett tydligt sätt och lyssna på varandra med empati.

En annan fördel är att familjerådgivning kan hjälpa till att bygga förståelse och acceptans mellan familjemedlemmar. När man lever nära varandra under längre perioder är det lätt att tappa perspektivet på varandras känslor och behov. Genom att prata med en neutral tredjepart kan familjen få nya insikter och förståelse för varandras perspektiv.

När är familjerådgivning inte rätt?

I vissa fall är familjerådgivning inte den bästa lösningen. Om det finns allvarlig fysisk eller psykisk misshandel i familjen, kan det vara bättre att först söka hjälp från andra instanser som kan ge skydd och stöd. Också om någon i familjen lider av allvarliga psykiska problem som kräver särskild behandling, som exempelvis svår depression eller missbruk, kan det vara nödvändigt att gå vidare med annan typ av behandling innan man går vidare med familjerådgivning.

Välkommen att boka familjerådgivning hos MOD KBT i Göteborg

F.A.Q. – Vanliga frågor om familjerådgivning

Hur många gånger behöver man gå på familjerådgivning?

Det varierar beroende på situation och familjens behov. I många fall kan en serie av 5–10 möten vara tillräckligt för att hjälpa familjen att komma på rätt spår. Vissa familjer behöver längre tid för att bygga nya mönster och förändra gamla beteenden. Tillsammans med terapeuten kommer ni att komma överens om en plan för antal möten.

Är familjerådgivning bara för stora problem i familjen?

Nej, familjerådgivning kan vara till hjälp även för mindre problem eller för att förbättra relationerna inom familjen. Det är en bra möjlighet att stärka kommunikationen och hitta bättre sätt att hantera vardagliga konflikter, även om det inte finns ett allvarligt problem.

Hur fungerar familjerådgivning när barn är involverade?

När barn är involverade i familjerådgivning anpassas processen efter deras ålder och behov. För yngre barn kan föräldrar vara mer delaktiga, medan tonåringar ibland föredrar att ha egna samtal utan föräldrar närvarande. Terapeuten kommer att anpassa arbetet utifrån varje familjs unika situation.

Kommer familjerådgivning att lösa alla våra problem?

Familjerådgivning kan ge verktyg och insikter för att hantera problem på ett mer konstruktivt sätt, men det är inte alltid en snabb lösning. Förändring tar tid, och det krävs ofta en aktiv insats från alla familjemedlemmar för att skapa långvariga förbättringar.

Kan vi få familjerådgivning online?

Ja, många terapeuter erbjuder även online-samtal. För familjer som inte har möjlighet att träffas fysiskt kan detta vara ett bra alternativ, särskilt om man har svårt att hitta tid eller om det finns praktiska hinder.

Välkommen till MOD KBT!

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig inom kort.