Boka tid hos oss

Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig inom kort. Du kan även ringa 076-027 11 97.

Observera att terapi för barn/ungdomar samt parterapi endast går att boka via formuläret nedan eller telefon.

Jag godkänner att MOD KBT AB hanterar mina personuppgifter i enlighet med deras integritetspolicy.

Panikångest

Får du plötsliga starka ångestsymtom som hög puls, tryck över bröstet, svårt att andas, yrsel och kanske en rädsla för att tappa kontrollen? Är du rädd för att få panikattacker? Då kan det vara panikångest du upplever.

Många har någon gång känt sig panikslagen. Om du däremot får plötsliga starka panikattacker med symtom som hjärtklappning, yrsel, svårt att andas, tryck över bröstet och svettningar kan det handla om panikångest. Det är vanligt att man vid panikångest även upplever en stark rädsla för att tappa kontrollen och till och med en rädsla för att dö. Om du drabbas av panikångest kan du få effektiv hjälp hos en psykolog.

Vanliga symtom vid panikångest

 • Andnöd
 • Yrsel
 • Hjärtklappning eller hög puls
 • Darrningar eller skakningar
 • Svettningar
 • Tryck över bröstet
 • Illamående eller orolig i magen
 • Domningar eller stickningar
 • Värmevågor eller frossa
 • Rädsla för att dö
 • Rädsla för att tappa kontrollen

Många upplever det som extremt obehagligt att få en panikattack. Det är därför vanligt att vara rädd för att det ska hända igen. Rädslan kan leda till att man börjar undvika situationer och platser där man fruktar att få en panikattack. Om du får återkommande panikattacker och känner att rädslan för att få dessa begränsar ditt liv kan du ha fått paniksyndrom. Panikattacker och stark ångest är i själva verket helt ofarligt och paniksyndrom kan behandlas effektivt med KBT.

Panikångest och panikattacker kommer ofta plötsligt och oväntat. Samtidigt är det vanligt att ångesten förknippas med specifika platser där man är extra orolig för att en panikattack ska utlösas. Då grundar sig oron ofta i att det upplevs som svårt att fly eller få hjälp. När man fruktar att få panikattacker på specifika platser kallas det paniksyndrom med agorafobi. Vid agorafobi, även kallat ”torgskräck”, undviker man gärna dessa fruktade platser eller situationer. Det kan exempelvis vara att åka buss, vistas på öppna platser eller bland mycket folk, att köra bil eller att sitta på restauranger eller andra platser där du känner dig instängd.

Om du känner en stark rädsla och får ångestsymtom i kontakt med ett specifikt objekt kan det istället röra sig om en fobi. Känner du starkt obehag i sociala situationer kan det handla om social ångest. Ångest och oro kan också vara mer generaliserad, vilket du kan läsa mer om här.

Behandling vid panikångest

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv behandlingsmetod mot panikångest. Under behandlingen hjälper psykologen dig att få en ökad förståelse för hur panikångest fungerar. Du får möjlighet att utmana och ändra dina tankar och beteenden som påverkar utlösandet av panikattacker. Behandlingen hjälper dig även att, med stöd från din psykolog, bryta eventuella undvikandemönster som kan vara i vägen för att du ska kunna leva ditt liv fullt ut.

Innan en psykologisk behandling inleds är det bra att kontakta en läkare för att utesluta eventuella fysiska orsaker.

Boka tid hos oss

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig inom kort.