Välkommen till MOD KBT!

För bokning av tid kan du boka online i vår kalender. Du kan också ringa oss om du har frågor på vår telefontid alla vardagar mellan 9-10 (076-027 11 97) och övrig tid går det bra att skicka sms.
Vill du att vi ringer upp dig, eller vill du boka via mailkontakt, vänligen fyll i bokningsformuläret nedan så hör vi av oss till dig inom 24 tim. För bokning av barn-/ungdomsterapi vill vi gärna att ni först kontaktar oss via formuläret för konsultation. Välkommen

eller

Jag godkänner att MOD KBT AB hanterar mina personuppgifter i enlighet med deras integritetspolicy.

Hur kan du stötta en anhörig som mår psykiskt dåligt?

Att ha en nära vän, partner eller familjemedlem som lider av psykisk ohälsa kan vara svårt och smärtsamt. Det gör ont att se någon man bryr sig om lida. Som anhörig finns det saker du kan göra för att stötta och hjälpa.

Parterapi Göteborg
Det finns saker du kan göra för att stötta en nära anhörig som mår psykiskt dåligt.

När du lever nära någon som inte mår bra är det ibland svårt att veta hur man stöttar på bästa sätt. En person som drabbats av exempelvis ångest eller depression kan bete sig annorlunda och vara mer begränsad än tidigare. Hen kanske drar sig undan, blir mer passiv och inåtvänd eller är rädd för att göra aktiviteter hen tidigare gillat. Det är vanligt att relationer och det gemensamma livet påverkas när en person mår psykiskt dåligt. Kanske får du som närstående också en annorlunda och mer begränsad vardag. Det varierar hur medvetna vi är om att vi mår dåligt och behöver hjälp. Ibland vill vi av olika anledningar inte kännas vid eller ta emot stöd i en svår situation. Som anhörig kan man då känna sig maktlös och rådvill. Kom ihåg att det inte är din uppgift som anhörig att ge professionell hjälp, och att det inte är ditt fel om en närstående mår dåligt! Det är viktigt att du tar hand om dig själv, för att fortsätta orka finnas där.  

Några tips och råd kring hur du kan stötta någon som mår dåligt: 

  • Fråga! Det viktigaste är att våga fråga hur personen mår. Det kan vara svårt om vi är ovana att prata om vårt mående och våra känslor. Välj en tid och plats som känns bra för dig, och respektera om personen inte vill prata just då. Du kan fråga igen en annan gång, och fortsätta visa att du bryr dig. 
  • Lyssna! När ni pratar behöver du inte lösa personens problem eller vara expert. Att lyssna utan att döma och ställa öppna och nyfikna frågor brukar räcka långt. 
  • Umgås! Föreslå att ni ska hitta på något trevligt tillsammans, som att gå en promenad eller ta en fika. De flesta av oss mår bra av att aktivera oss tillsammans med nära och kära. Det kan vara en stund för den som mår dåligt att tänka på något annat eller prata om problemen i en trygg miljö. När man mår dåligt kan det vara svårt att själv ta initiativ och komma med förslag. Du kan fråga personen om de vill göra något särskilt eller själv komma med idéer. 
  • Uppmuntra rutiner! Det är bra att göra vardagliga saker tillsammans, som att träna eller plugga. Det är ett sätt att underlätta rutiner, vilket är extra viktigt att ha när man mår dåligt. 
  • Testa något nytt tillsammans! Att få hjälp att upptäcka nya intressen och sammanhang kan vara värdefullt vid depression och ångest. 
  • Fortsätt finnas där! Om personen inte svarar eller tackar nej till dina förslag – fortsätt höra av dig och visa att du finns där när hen är redo att prata eller umgås.
  • Förmedla hopp! Förmedla att det finns hopp, oavsett hur svår och olöslig en situation kan kännas. Det är ofta svårt för en person som mår dåligt att på egen hand se att måendet kan förändras.
  • Stötta i att söka vård! Om personen behöver professionell hjälp kan du uppmuntra till det och erbjuda dig att hjälpa till att hitta information och boka tid hos en vårdgivare.
  • Be om hjälp! Om din anhöriga redan har en vårdkontakt kan du som närstående också be om att få råd, stöd och hjälp. Om din anhöriga själv vill det finns det ofta möjlighet att följa med på ett besök för att få mer information. 

Här kan du lära dig mer om olika typer av psykisk ohälsa och vilken hjälp som finns att få hos oss på MOD KBT. Mer information med råd och tips finns på 1177 och NKA (Nationellt kompetenscentrum för anhöriga). Tveka inte att höra av dig till oss för rådfrågning och tidsbokning, Välj BOKA TID ovan och fyll i formuläret så återkommer vi till dig, oftast inom 12 h på helgfria vardagar. Du kan också maila oss på info@modkbt.se eller ringa oss på 076 – 027 11 97. 

Välkommen till MOD KBT!

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig inom kort.